EVENTS. Festivaler og store koncerter nærmer sig med hastige skridt, men det samme gør svindlerne, der har travlt med at sælge falske billetter til desperate fans. Nu går politiet ud med en klar advarsel: Køb kun billetter via de officielle salgskanaler.
Ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er sagerne om billetsvindel eksploderet i de senere år. I 2022 fik politiet 975 anmeldelser om billetfusk. Allerede året efter var tallet næsten fordoblet til 1.820 anmeldelser, og i 2024 fortsatte stigningen med hele 2.033 anmeldelser.
Svindlen sker typisk, når store og populære begivenheder melder udsolgt, fortæller Kresten Munksgaard, der leder Forebyggelse, analyse og digital patruljering ved Nationalt Center for IT-kriminalitet under NSK:
»Det er særligt her henover sommeren i takt med, at festivaler og andre events bliver udsolgt, at vi får mange anmeldelser fra borgere, der er blevet snydt. Udover at ofrene selvfølgelig lider et økonomisk tab, så står de også med håret i postkassen, fordi de ikke kan deltage i det, de tror, de har købt billet til.«
Unge ofre bliver snydt på Facebook
Ifølge NSK finder størstedelen af svindlen sted på handelsplatforme som DBA og især i Facebook-grupper, hvor privatpersoner efterlyser billetter til populære koncerter, festivaler eller sportsbegivenheder. Her udnytter svindlerne desperation og tillid ved at tilbyde billetter, som viser sig at være falske.
Det er især de yngre danskere, der falder i fælden. Hele to tredjedele af dem, der bliver snydt, er under 30 år, og både mænd og kvinder bliver ofre for billetfuskerne.
Sådan undgår du at blive snydt
Politiet opfordrer nu alle til at være ekstra forsigtige, når man køber billetter – og helst helt undgå private salg.
»Vi anbefaler, at man kun køber billetter via de officielle udbydere, hvoraf mange også har resale-tjenester, hvor man kan købe og videresælge billetter uden risiko for svindel. Når man køber via private, så løber man desværre en stor risiko for at blive snydt,« siger Kresten Munksgaard.
Politiets gode råd mod billetsvindel:
- Brug altid officielle billetkanaler og resale-tjenester.
- Tjek sælgers identitet: Er der sammenhæng mellem navn og billede på Facebook, DBA, MobilePay og andre platforme?
- Lav ikke offentlige opslag, hvor du efterlyser billetter, da dette ofte tiltrækker svindlere.
- Vær forsigtig, hvis sælger ikke selv har MobilePay, og i stedet beder dig overføre penge til en ven eller familiemedlem.
- Undersøg Facebook-profilen grundigt. Nye profiler med få venner, uden profilbillede eller manglende informationer kan være falske.
Politiet understreger, at den eneste sikre vej til at få en gyldig billet er at købe den direkte fra arrangørens officielle salgskanaler.